7 Redenen voor optimale resultaten in 2014

8tips

Niet iedereen die traint maakt voldoende vooruitgang, dit kan om verschillende redenen zijn. Hieronder vind je 7 belangrijke redenen die ervoor zorgen dat je SUPER resultaat boekt in het nieuwe jaar.

1. Benen moet je trainen!

Je beenspieren zijn één van de grootste spiergroepen in je lichaam en toch trainen de meesten hun benen niet. Niet alleen heb je hierdoor slanke benen die helemaal niet in proportie zijn met de rest van je lichaam, de belangrijkste reden is dat je een belangrijke kans mist om over je gehele lichaam spiermassa en kracht bij te winnen. Squats bijvoorbeeld trainen al je beenspieren, ze activeren je core spieren en ze stimuleren de aanmaak van groeihormoon. De stimulering van het groeihormoon richt zich op het gehele lichaam, dus je bovenlichaam wint hier ook mee!


2.
Enkel op vaste toestellen trainen

Vaste toestellen hinderen je krachtontwikkeling omdat je lichaam zichzelf niet hoeft te stabiliseren, aangezien je op een stoeltje zit. Echter, hoe stabieler je bent, hoe meer kracht je uiteindelijk zal kunnen ontwikkelen. Losse dumbells of kabel machines zijn een betere optie, omdat je hier wel je lichaam hoeft te stabiliseren. Je gewrichten zullen stabieler worden en je zal voelen dat je kracht automatisch mee naar boven zal gaan.


3.
Met een lage intensiteit trainen

Als je 10 herhalingen van een oefening doet, is het de bedoeling dat je er daadwerkelijk ook maar 10 kan doen en geen 12. Spieren hebben een intensieve trainingsprikkel nodig om sterker te worden en te groeien. Belangrijk is wel dat je steeds met een correcte houding de oefening uitvoert, smokkelen is dus niet toegestaan. Enkel in gevorderde trainingen en onder begeleiding van een trainer kan smokkelen soms dat tikkeltje extra effect geven.


4.
Langzame cardio doen

Cardio (bewegings) sessies moeten intensief genoeg zijn om een verandering te krijgen in je lichaam. Interval training is een betere optie. Het stimuleert je lichaam en verhoogt je metabolisme. Werk 30sec. intensief en 30sec. rustig, dit gedurende 10-20min. afhankelijk van je trainingsniveau. Een combinatie met krachtoefeningen in circuitvorm uitgevoerd zonder of met weinig rust is de beste optie om je conditie op te krikken en je kracht te blijven behouden.


5.
Steeds dezelfde oefeningen doen

Als je steeds hetzelfde doet, zal je lichaam er ook steeds hetzelfde blijven uitzien. Je lichaam past zich na een tijdje aan je oefeningen, herhalingen, sets en je tempo aan. Om je lichaam steeds te laten groeien is het belangrijk om voldoende variatie in je training te brengen. Dit kan je doen door je oefenkeuze, herhalingen, sets, of je tempo voldoende te laten wisselen. Om de 4-6 weken een variatie is een goede standaard.


6.
Te lang rusten tussen sets en oefeningen

Fitness is ook een sociale gelegenheid, maar als je echte vooruitgang wil kan je best wachten tot na de training om te socializen. Als je traint rond de 6 herhalingen, rust dan niet langer dan 90sec. Train je 12 herhalingen rust dan ongeveer 45sec. Als je dit beter gaat opvolgen, zal je merken dat dit niet lang is en je snel aan je volgende set moet beginnen. Tijd voor een uitgebreide babbel is er dus niet. Zorg er ook voor dat de kern van je training niet meer dan 45min. duurt. Dit is buiten je opwarming, mobilisatie en flexibiliteitsoefeningen gerekend.


7.
Geen shake drinken na de training

Na een training is je lichaam in een vermoeide toestand. Voornamelijk je spieren zijn vermoeid en moeten herstellen. Dit herstel maakt je sterker als je trainingsprikkel hoog genoeg was. Om het lichaam zo snel mogelijk te herstellen en sterker te maken heb je direct na de training voedingsstoffen nodig om je spieren te voeden. Een shake vlak na de training is een snelle en praktische oplossing om zo snel mogelijk voedingsstoffen naar je spieren te brengen. Hoe langer je wacht om je shake te drinken, hoe trager je herstel zal zijn.  Drink dus direct na je training een shake met whey proteïne en snel opneembare koolhydraten om je glycogeen (vorm van suiker) in je spieren terug aan te vullen.

0 Comments

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>